ANÁLISE DE COMPONENTES PRINCIPAIS NA OPERAÇÃO DA SEMEADURA DE FEIJÃO EM FUNÇÃO DO PREPARO DO SOLO

Cristiano Zerbato, Carlos Eduardo Angeli Furlani, Rafael Scabello Bertonha, Fábio Alexandre Cavichioli, Marcelo Boamorte Raveli

Resumo


PRINCIPAL COMPONENTS ANALYSIS OF BEAN SOWING OPERATIONS IN RELATION TO THE TILLAGE SYSTEM

ABSTRACT: The tillage operation quality may influence the fertilizer-seeders performance, creating the necessity of the evaluation of the sowing operation under different soil conditions. The objective of this study was to evaluate the characteristics of bean sowing operation under three different tillage systems using the multivariate analysis of principal components. The tillage systems studied were: conventional, reduced, and no-till. The variables considered were: fuel consumption, operational capacity, power required in the draw bar during sowing, the slip of the driving wheels of the tractor, soil covering after sowing, and the number of bean plants emerged. The principal components analysis results showed that the statistic method used differentiated the variables according to the behavior of each one in relations to the tillage applied. The reduced tillage was correlated with high fuel consumption and slip of the driving wheels; the conventional tillage showed correlation with a smaller power in the drawbar; and the no-till system presented correlation with high soil covering, high emergence of bean plants, and higher operational capacity of sowing.

Keywords: agricultural mechanization, sowing, multivariate techniques, Phaseolus vulgaris L.

ANÁLISE DE COMPONENTES PRINCIPAIS NA OPERAÇÃO DA SEMEADURA DE FEIJÃO EM FUNÇÃO DO PREPARO DO SOLO

Resumo: A qualidade do preparo do solo pode influenciar o desempenho das semeadoras-adubadoras, tornando-se necessário avaliar a operação de semeadura em diferentes condições de solo. O objetivo desse estudo foi avaliar as características da operação da semeadura do feijão em três preparos do solo, utilizando-se da técnica multivariada de análise de componentes principais. Foram estudados os preparos: convencional, reduzido e sistema plantio direto.  As variáveis consideradas foram: consumo de combustível, capacidade operacional e potência exigida na barra de tração na semeadura, patinagem das rodas motrizes do trator, cobertura do solo após semeadura e número de plantas emergidas de feijão. Pôde-se observar por meio da análise de componentes principais que o método estatístico utilizado diferenciou as variáveis conforme o comportamento de cada uma, em relação aos preparos utilizados, sendo que o preparo reduzido se correlacionou com o alto consumo de combustível e patinagem das rodas motrizes, o preparo convencional mostrou-se correlacionado com uma menor potência na barra de tração e o sistema de plantio direto apresentou correlação com alta cobertura do solo, emergência de plantas de feijão e maior capacidade operacional da semeadura.

Palavras-chave: mecanização agrícola, semeadura, técnicas multivariadas, Phaseolus vulgaris L.


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DOI: http://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2013v28n2p74-78